collage praktijk

 

LIKDOORNS:  



Likdoorn1 Klein     Likdoorn2 Klein   

                                                

Wat is een likdoorn/eksteroog/eeltpit?

Een likdoorn of eksteroog bestaat hoofdzakelijk uit naar binnengroeiend eelt. Door chronische plaatselijke druk of wrijving ontstaat eerst een kleine  eeltplek. Dan groeit het eelt naar binnen en ontwikkelt een harde eeltpit. De harde eeltkern drukt op zenuwuiteinden wat veel pijn veroorzaakt.

Oorzaak: De oorzaak van het ontstaan van likdoorns is meestal het dragen van verkeerde  schoenen of standafwijkingen van de voet en de tenen.

Waar kunnen likdoorns ontstaan?
Likdoorns komen voor op de bal  van de voet, op of tussen de tenen, in de nagelwal en soms zelfs onder de nagel.

Behandeling:
Eerst wordt het overtollige eelt met een mesje verwijderd zodat de plek  grotendeels eeltvrij is. Dan wordt de likdoorn verder uitgefreest zodat erbij druk geen pijnklachten meer  zijn. Dan kan de likdoorn drukvrij gelegd worden. Drukvrij leggen heeft als voordeel dat u langer pijnvrij rondloopt. Dat kan echt  weken schelen.

Soorten:

1)Weke likdoorn (clavus interdigitalis) Voornamelijk tussen de tenen. Op de zachte en relatief weke  huid tussen de tenen kan zich bij druk een weke likdoorn ontwikkelen. Deze likdoorn is wit van kleur en zoals de naam al zegt: week. De weke likdoorn kan erg pijnlijk zijn en wordt meestal veroorzaakt door de druk  die de tenen onderling op elkaar uitoefenen.

2) Gewone likdoorn (clavus) Op tenen en bal van voet. Pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk  en/of wrijving.

3a) Vasculaire likdoorn Is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid".


3b)Neuro –vasculaire  likdoorn
zeer pijnlijk. Bij dit type zijn behalve haarvaatjes ook gevoelszenuwen doorgegroeid in de  eeltpit. Een neurovasculaire likdoorn is de pijnlijkste van alle likdoorntypes.

Behandeling: Door de voetverzorger. De neurovasculaire likdoorn kan niet op de standaardwijze worden behandeld door middel van snijden of frezen. Vandaar dat de beste behandeling de toepassing is van een chemische pakking. De plek kan meestal heel goed drukvrij gelegd worden.

4)Zaadlikdoorns pijnloos. Zaadlikdoorns komen meestal in grote aantallen verspreidt over de gehele  voetzool en hiel voor. Dit type likdoorn heeft geen oppervlakkige eeltverharding. Men heeft er over het  algemeen geen last van en doet geen pijn. Zaadlikdoorn ontstaat zomaar zonder druk en/of  wrijving en lijkt op een klein graankorreltje.